
 The current recommendation at Item 5a in the agenda states that Council is 

asked to: 

 

i. Elect the Leader of the Council for 4 years up to the date of the next 

Appointments Council after the resignation of the Leader, in 

accordance with the Constitution and legislative requirements in 

relation to the arrangements for Leader of the Council; 

 

However, 

 Article 7.03 of the Council's Constitution sets out that the leader's term of 

office is to end "on the day when the Council holds its first Appointment 

Council Meeting after the Leader's normal day of retirement as a Member".  

 The Leaders maximum term permitted must be considered alongside the 

requirement that the term must come to an end when the Member's own 

term of office ends. 

 

 Therefore, the appointment of Leader is for a term of up to four years, which 

will end at the Appointments Council following the Leader's normal day of 

retirement from office.  The actual length of the appointment will be clarified 

following the election. 

The revised recommendation will read: 

5(a)  

2(1)          “To elect the Leader of the Council for the term of office set out in                                  

in Article 7.03 of the Constitution" 

 


